Mrs. Dalloway - Virginia Woolf

03:17

Mrs. Dalloway

 Virginia Woolf

 Özgün Adı:  Mrs. Dalloway
Çevirmen: İlknur Özdemir
Yayınevi : Kırmızı Kedi Yayınları
▽   Uçan Balık   ▲

     


KONUSU
Birinci Dünya Savaşı'nın sonunda Londra. Sıcak bir yaz günü Clarissa Dalloway o akşam vereceği büyük partiye hazırlanmaktadır. Aynı gün Hindistan'dan beklenmedik bir ziyaretçi gelir: İlk aşkı Peter Walsh. Onun bu apansız gelişi uzak bir geçmişin anılarını, eski arkadaşlıkları ve Clarissa'nın gençliğinde yaptığı tercihleri canlandırır zihninde. Bütün yaşamı, ilişkileri ve sıradan, tekdüze evliliğine götüren olaylar bir bir geçer gözlerinin önünden.

HAKKINDA
        "Mrs. Dalloway çiçekleri kendisinin alacağını söyledi." Söyledi ve geçmiş ile şimdiyi bir araya getirdi. partisi için çiçek almaya gitmesiyle, akşam partinin bitimine kadar geçen sürede tüm bir yaşamına tanıklık etmeye davet etti bizi. 
        Kitabı okurken bir yaşamı keşfe çıkmış gibiydik . Ruhen birinin cesaret edemediğini diğeri dostça kucaklayan iki insanın geçmişleri ve şimdileri arasında soluksuz bir mekik dokuma deneyimi yaşadık. Bilinçlerinde bir ileri bir geri gidip geldik. Clarissa'nın Peter yerine Richard'ı tercih ettiğini, aslında erkelerden değilde kadınlardan hoşlandığını, iç dünyasının karmaşıklığını, aynı zamanda Septimus'un kendi imkanlarıyla bir yerlere geldiğini, katıldığı savaş sonrası ruh sağlığını yitirdiğini, tüm bu ruhsal bozukluklar sonucu intihar ettiğini görüyoruz.
        keşfine çıktığımız bu yaşamda Clarissa ve Septimus'un birbirlerini tanımadan birbirleriylr kesişen yaşamlarına bilinç akışı tekniğiyle tanık oluyoruz. İkisinin de Shakespeare'in "Şimdi ölmek, şimdi çok mutlu olabilmek demektir." sözlerini anımsamaları birbirlerini tanımadan yaşadıkları bir günde iki kahramanın bilinçlerinin kesiştiği ve günün sonunda Clarissa'nın  partiye katılan bir hekimden Septimus adındaki bir gencin intihar ettiği haberini alması iki kahramanın yollarının kesiştiği ilk anlardır. 

You Might Also Like

1 yorum

  1. tarihi romanları severek okuyorum :) buna da denk gelirsem okumak isterim teşekkürler :)

    YanıtlaSil

Bumerang - Yazarkafe