Hayvan Çiftliği - George Orwell

14:05


Hayvan Çiftliği

 George Orwell

Özgün Adı: Animal Farm
Çevirmen: Celal Üster
Yayınevi: Can Yayınları
▽   Uçan Balık   ▲


KONUSU
Hayvan Çiftliği'nin başkişileri hayvanlardır. Bir çiftlikte yaşayan hayvanlar, kendilerini sömüren insanlara başkaldırıp çiftliğin yönetimini ele geçirir. Amaçları daha eşitlikçi bir topluluk oluşturmaktır. Aralarında en akıllı olan domuzlar, kısa sürede önder bir takım oluşturur; ama devrimi de yine onlar yolundan saptırır. Ne yazık ki insanlardan daha baskıcı, daha acımasız bir diktatörlük kurulmuştur artık. George Orwell, bu romanında tarihsel bir gerçeği eleştirmektedir. Romandaki önder domuzun, düpedüz Stalin'i simgelediği açıktır. Diğer kahramanlar gerçek kişileri çağrıştırmasalar da, bir diktatörlük ortamında olabilecek kişilerdir. 

HAKKINDA
     Yaşamınız bir distopyaya ne kadar benziyor? Her zaman bir ütopya düşleyen bizler ne zamandan beri bir distopyada yaşıyoruz? Ütopyaları bu kadar sevme nedenimiz yaşadığımız distopyanın farkına varışımız mı yoksa? Sisteminin bir parçası olduğumuz bu kaostan ne zaman kurtulacağız? Başkaldırdığımız zaman. Peki, başkaldırmak yeterli mi? Bir başkaldırının arkasına sığınmak ve bu kez de başkaldırının bir parçası haline gelmek çözüm mü? Koyun olacaksak yine, orada ya da burada fark eder mi? İşte tüm bu sorulara cevap niteliğinde bir kitap Hayvan Çiftliği. 
     Hayvan çiftliği bir hayvan ayaklanmasını anlatır. Yıllarca insanların boyunduruğu altında ve doğal ortamlarından uzakta bir çiftlikte yaşayan hayvanlar bir gün kendi aralarında anlaşarak çiftlikte bir ayaklanma başlatırlar ve çiftlik sahibini kovarlar. Her şey ütopik başlasa da, hayaller kabusa döner ve roman distopik bir sonla biter.
     Ayaklanma çiftlikteki en zeki hayvanlar kabul edilen domuzlar tarafından başlatılır ve çiftlikteki diğer hayvanlara ihanet eden yine domuzlar olur. Koltuk sevdası özgürlük sevdasını alt eder. Verilen sözler unutulur ve kurallar, istekler doğrultusunda değişmeye başlar. 
     İşte tam da burada anlarız bir distopyada yaşadığımızı. Kitap masalsı anlatımıyla masal zannettiğimiz gündelik yaşamımızı, eleştirileri ile de acınası politik yaşamımızı taşlar. "Koyun Olmak"ı açıklar.
     Alt başlığı Bir Peri Masalı olan Hayvan Çiftliği rüya gibi başlayıp kâbus gibi biter. 


You Might Also Like

0 yorum

Bumerang - Yazarkafe