Kürklü Venüs - Leopold Von Sacher - Masoch

08:32

Kürklü Venüs

Leopold Von Sacher - Masoch 

Özgün Adı: Venus Im Pelz
Çevirmen: Semih Uçar
Yayınevi: Ayrıntı Yayınları
☆  Martı ★




 

KONUSU

    İnsani varoluşun karanlık taraflarına ışık tutuluyor Kürklü Venüs'te. Daha ilk sayfadan itibaren insanın arzuları ve tutkuları, saldırganlığa olan "içgüdüsel" eğilimleri didik didik ediliyor. Yerleşik değerleri ve anlamları sarsan, sınırları zorlayan kışkırtıcı bir roman Kürklü Venüs. İçinde "sevginin", "merhametin", "şefkatin", "cinselliğin" olduğu "aşk" da siyasal bir egemenlik oyunundan ibaret: 

Goethe'nin "Ya çekiç olmalısın ya örs" lafı hiçbir yere kadın erkek ilişkisine uyduğu kadar iyi uymuyor, laf arasında, rüyanda Bayan Venüs de bunu göstermişti sana. Erkeğin ihtirasında kadının gücü saklıdır ve erkek dikkat etmezse kadın bu gücü kullanmasını bilir. Erkeğin bir tiran veya kadının kölesi olmak arasında bir seçim yapmaktan başka şansı yoktur. Kendisini teslim ettiği anda boyunduruk kafasına geçirilmiştir ve kırbacı teninde hissedecektir...

HAKKINDA

   Şimdi diyeceklerimi iyi aklında tut; Sevdiğin kadından asla emin olma. Kadının doğasında sandığından daha fazla tehlike saklıdır. Kadınlar ne onlara tapanlar ve onları savunanların söylediği kadar iyi ne de düşmanlarının söylediği kadar kötüdür. "Kadının karakteri karaktersizliktir." En iyi kadın bile bi anda pisliğe batarken en kötü kadın hiç beklenmedik anda yükselip büyük ve iyi şeyler yapar ve onu hor görenleri utandırır. Hiçbir kadın, her an hem en şeytani hem en ilahi hem en pis hem en temiz düşüncelere,hislere ve eylemlere muktedir olmasını önleyecek kadar iyi ve kötü değildir. Medeniyetin kaydettiği bütün ilerlemelere karşın kadın, doğanın elinden çıktığı haliyle kalmıştır, kadın o an hangi duygunun hakimiyeti altındaysa ona göre sadık ve sadakatsiz, asil ruhlu veya gaddar özellikler gösteren vahşi bir hayvanın karakterine sahiptir. Tarihin her dönemin de ahlaklı karakteri ciddi ve derin bir eğitim yaratmıştır. Erkek her ne kadar bencil ve kötü niyetli olsa bile ilkelerin, kadınsa anlık hislerinin peşinden gider. Bunu hiçbir zaman unutma ve Sevdiğin kadından asla emin olma.

Hangi uslu aşığa bir metrese verildiginden daha fazla değer verilmiştir ki?

Mazoşizmin yaratıcısı Masoch'un kaleminden dudak uçuklatacak bir eser. Bu kadar farkındalık size neler yapacak, okuyup görün istedim. Şiddetle tavsiye edilir. İyi okumalar :)



You Might Also Like

0 yorum

Bumerang - Yazarkafe